0%
BPA FREE NE POMENI DA JE IZDELEK VAREN

BPA Free ne pomeni da je izdelek varen!

Plastika v kateri nam prodajajo živila se razlikuje. Razlike so pri nekih materialih bolj nevarne kot druge. V članku poizkusim raziskati ali so plastike, ki jih uporabljamo danes, varne.

Kaj je narobe z BPA-jem?

Leta 2008 so v ZDA izdali poročilo, ki je kategoriziralo BPA kot snov ki je nevarna ljudem. Bisphenol-A lahko vpliva na razvoj raka prostate in dojk, vedenjske motnje itd. V nadaljnih letih so se znanstveniki še bolj poglobili v ta strup in ugotovili, da vpliva tudi na možgane ter DNA. BPA je diruptor hormonov in kot tak povzroči kar nekaj hudih posledic.

BPA Free bottles - always

S čim so zamenjali BPA?

Proizvajalci so se hitro znašli in sintetizirali nove spojine, ki so nadomestile BPA. Ali so te spojine bolj varne? Lahko le upamo in čas bo dejanski pokazatelj, kaj je dobro in kaj strupeno. Potreben je namreč čas in denar za izdelavo vseh študij o materialih in škodljivih vplivih na človeka.

Kaj pa sedaj?

Človek naj bi se izogibal plastikam pod oznako #3 (PVC), #6 (polistiren) in #7 (polikarbonat). Ampak kako? V današnjem plastičnem svetu so že osnovnošolci našli plastične delce v slovenskih rekah. Pri nas doma se skušamo plastiki izogniti kjer se da - predvsem v dotiku s hrano. Še najbolj zaupamo steklu, porcelanu in keramiki... So pa standardi, ki nas varujejo včasih v zaostanku s sodobnimi raziskavami ali pa preprosto smešni. Ob pregledu laboratorijskih testov potrebnih za uvoz določenih izdelkov, ki pridejo v stik s hranili, se človek vpraša zakaj so nekateri izdelki sploh dovoljeni. Nekatere snovi niso prepovedane ampak imajo določeno mejo, do katere so sprejemljive. Prepričanje, da neka plastika ne škoduje človeku, je nemogoče. Nihče se namreč namerno ne prehranjuje s plastiko: poleg tega je tu še vprašanje, kje najti zadostno število kandidatov za raziskave.

Dobavitelji in uvozniki včasih prehitevajo po ovinkih, kar hitro pripelje do škodljivega vpliva na zdravje, za kar bomo težko našli vir zastrupitve. Laboratoriji v upanju, da bo stranka pri njih opravila test, marsikdaj priredijo pravila. Izdelek testirajo pred končno obdelavo ali ga testirajo le delno, kar zadostoju preobremenjenemu carinskemu delavcu. Problem pri plastikah je, da s časom reagirajo z vsebino, ki jo zadržujejo. Kar pomeni, da se plastika počasi prenaša v pijačo, ki jo zaužijemo. Prav tako niso preizkušeni vplivi okolice v katerih se plastični izdelki nahajajo. Na hudem mrazu ali vročini, izpostavljeni UV svetlobi, mehanske poškodbe, itd.

Plastic waste

Naravna plastika?

Plastika izdelana iz koruze ali drugih rastlin ni dosti manj nevarna. Tudi iz te plastike se sproščajo različni elementi, ki na koncu pristanejo v človeškem telesu.

Nekatera podjetja so vedno na lovu za naslednjim zlatim materialom. Večje podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo plastike, razvija plastiko, ki ne bo puščala elementov. Kakor koli se situacija obrne, moramo zmanjšati porabo plastike. V morje smo spustili že na stotine ton plastike, ki se razgradi v mirko plastiko to pa tok potegne na samo dno ocenov, kjer se zmeša v biotski sistem. Obstaja nekaj projektov, ki želijo povrniti morjem njihovo nedavno lepoto.

Mi navijamo za te ljudi in tudi sami poizkušamo na svoj način prispevati k bitki za boljše okolje.

Objavljeno 26.Maj 2022

Popravljeno 30.Maj 2022